Tesztelek

Tudatos eszközhasználó emberek (homo utilitius practicus) naplója plusz egy nagy adag DIY és ami még belefér.

Friss topikok

  • GingirLy: Beszerezhetőek Moleskine noteszek itt is: www.renome.hu/hataridonaplo/ (2016.02.01. 14:15) Moleskine noteszek
  • Emene: @Sardaukar: Ennek szívből örülök! :D Már régóta tudom, hogy kinek mit szeretnék venni, csak időm... (2009.12.18. 13:36) Kinzo 44P3150 dekopírfűrész
  • phaidros: @lunanyuszi: az akkori trend szlogenje szerint "csak a halott indián a jó indián!" Hát így. Amúgy... (2009.09.06. 19:31) Bosch GBM 450 RE
  • Sardaukar: Nekem Voda-s szappan van, az eleve hosszabbítódrótos. Érdekes módon ahol a telefonom nem jó (pl. s... (2009.09.02. 09:36) Web 'n' Walk Stick

Bosch PFZ 500 E elektromos rókafarkfűrész

2009.08.19. 23:00 - Sardaukar

Címkék: fűrész bosch szerszámgép

Terasztető-projektemhez szükségem volt egy komolyabb fűrészre. Dekopírfűrészem már volt, de az nem igazán alkalmas 15*15-ös gerendák darabolására - meg egyébként sem ilyesmire való, így végül a képen látható Bosch fűrész beszerzése mellett döntöttem. Nem volt olcsó, de a dekopírfűrész "kínzó" tapasztalatai miatt úgy döntöttem, alapvető szerszámon többet nem spórolok.

A készülék a szabvány Bosch műanyag kofferben érkezett, két fűrészlappal - egy favágó- és egy fa/fémvágó lappal.

A vágólap beillesztése nagyon egyszerű, egy mozdulattal be lehet helyezni, s az alul látható piros csúszókapcsolóval egyszerűen el is lehet távolítani.

A tapasztalataim vegyesek - és ez nem a szerszám hibája. Mint az 500-600 watt körüli fúróimnál , itt is könnyű megtapasztalni a készülék teljesítőképességének határát. Jelen esetben a penge nagyjából olyan vastag gerendára van hitelesítve, mint amit vágtam . Amíg a vágóélnek kb. a fele érintkezik csak a vágandó felülettel, viszi mint a kés a vajat. Ahogy egyre szélesebb lesz a vágás, úgy érezhető, hogy már valamivel nehezebben dolgozik. A hitelesített vastagságnál már trükközni kell - igaz hogy a penge átér, de nagyon lassan halad, ezért átlósan vágtam, hogy egyszerre sose vágjak 6-8 centinél vastagabb felületet. Ennek ára az volt, hogy a vágási felület kissé egyenetlenebb lett. Rézsút vágásnál még rosszabb volt a helyzet - de megoldható a dolog, és az eredmény sem rossz.

A 12 centi alatti vastagságon viszont simán elboldogul, gyorsan végez. Mivel 15 centis gerendákkal ritkán dolgozom, ezért a mindennapi barkácsolási feladatokra, úgy gondolom, nagyon jól megfelel. A készülék jól kezelhető méretű, könnyű, fogása nagyon kényelmes, a biztonsági kapcsoló jobb- és balkezeseknek is használható. A vibráció az utolsó 1 centiig nem jelentős, onnantól a szorulás miatt ki akart repülni a kezemből.

Kipróbáltam a fa/fém vágó pengét is, ennek fogai jobban szétállnak, mint a csak fára valóké, ezért a fát jobban roncsolja, szélesebb és szilánkosabb vágási nyomot hagyva. Fémet nem próbáltam még vele, erre a célra eddig csak sarokcsiszolót használtam.

Összességében nagyon jól használható szerszámnak tartom, ami megéri az árát (jelenleg 27.000 Ft körül mozog). Nagyobbik testvére, a 710 wattos PFZ 700 PE az általam elvégzett munkához valószínűleg alkalmasabb lett volna, de annak ára is megegyezik a terasztető faanyagárával, azt szerintem leginkább profik veszik.

AJÁNLOTT

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztelek.blog.hu/api/trackback/id/tr251298405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása