Tesztelek

Tudatos eszközhasználó emberek (homo utilitius practicus) naplója plusz egy nagy adag DIY és ami még belefér.

Friss topikok

  • GingirLy: Beszerezhetőek Moleskine noteszek itt is: www.renome.hu/hataridonaplo/ (2016.02.01. 14:15) Moleskine noteszek
  • Emene: @Sardaukar: Ennek szívből örülök! :D Már régóta tudom, hogy kinek mit szeretnék venni, csak időm... (2009.12.18. 13:36) Kinzo 44P3150 dekopírfűrész
  • phaidros: @lunanyuszi: az akkori trend szlogenje szerint "csak a halott indián a jó indián!" Hát így. Amúgy... (2009.09.06. 19:31) Bosch GBM 450 RE
  • Sardaukar: Nekem Voda-s szappan van, az eleve hosszabbítódrótos. Érdekes módon ahol a telefonom nem jó (pl. s... (2009.09.02. 09:36) Web 'n' Walk Stick

Siemens Nitro 16 CIC

2009.09.20. 23:43 - Sardaukar

Címkék: siemens cic 16 nitro hallókészülék aid hearing

Olvasói levelet kaptunk, egy nem szokványos tesztleírást olvashattok alább.

A Siemens Nitro a hallókészülékek legújabb generációját képviseli. 2009 eleje óta kapható Magyarországon, jelenleg még egyik változatát sem támogatja az OEP. 55 és 70 decibeles létezik, 6 és 16 csatornás változatban.

Előbb beszéljünk a száraz adatokról. A készülék szolgáltatásai:

- SoundSmoothing (csak Nitro 16) : a hirtelen éles hangokat tompítja.

- 16 csatorna (csak Nitro 16) : nagyon pontos beállítást tesz lehetővé.

- Data Logging: folyamatosan naplózza a működés körülményeit. A napló elemzése lehetővé teszi a tapasztalatok alapján történő finombeállítást.

- DataLearning (csak Nitro 16): megtanulja, hogy viselője adott programhoz milyen hangerőbeállításokat használ, és alkalmazkodik hozzá - ha a hangerőszabályzó be van építve.

- Háttérzaj csökkentés (kocsi, légkondi, stb.)

- Mikrofonzaj-csökkentés

- Fülzsír elleni védelem (opcionális)

- Rugalmas felfüggesztés az ellenállóképesség és az akusztikai stabilitás érdekében

- Hatékony besípolás elleni védelem

A készülék frekvenciatartománya 110Hz-6300Hz, az OSPL (Output Sound Pressule Level) az 55 decibeles változatnál 119, a 70 decibeles változatnál 127 decibel (55 és 70 a készülék teljesítménye). A CIC-be 10A-s elem kell, ami kb. 70 órát bír a gyártó szerint, ami fedi is a valóságot. Alább láthatóak a teljesítmény-grafikonok. 

És most a személyes tapasztalatokról. Előrebocsátom: nem vagyok audiológus, csak kényszerű felhasználó és technikai dolgok iránt érdeklődő ember, ezért a nézőpontom teljesen szubjektív, az egyes okok és okozatok értelmezése pedig a tapasztalatok saját elemzése alapján született meg.

Én a 70/16 változattal rendelkezem, ebből is a legkisebb, mélyhallójárati (CIC) változatban. Sajnos gyémánt-árban mérik, 379.000 Ft-ba került darabja. Az ár bármely méretnél ugyanennyi, a CIC ilyen szempontból nem luxus. A 6 csatornás változat kb. 80.000 Ft-al olcsóbb, a forgalmazó erre adott be TB-támogatási kérelmet. A többéves tapasztalat alapján jövő év eleje-közepe táján várható az engedélyezése, ha a gazdasági helyzet és a kormányzati szándék nem húzza keresztül a számításokat. A Geers-nél jelen levél írásakor 10%-os akció van mindkét készülékre.

Én nem akartam kivárni, amíg támogatott lesz, mert most volt szükségem rá. A mindennapi élet problémái eléggé égetőek tudnak lenni. De mivel nem akartam szívni a fogamat a pár hónap múlva esetleg már jóval olcsóbb 6 csatornás készülék árát látva, így inkább + 160.000 Ft-ért a fullextrás csúcsmodellt vettem, aminek támogatása jelenleg egyáltalán nincs napirenden.

Szolgáltatásai miatt is forradalmi ez a készülék, azonban ami a legfontosabb, hogy ez az első olyan, mélyhallójárati változatban is elkészíthető típus, amely képes 70 decibel leadására. Már a kisebb teljesítményű (55) változat is erősebb, mint az eddigi legerősebb készülékek (és számomra érthetetlen módon az ára ugyanannyi mint a 70 decibelesnek). A 70 decibeles hangosítás pedig súlyosan csökkent hallású, kizárólag fülmögötti készüléket hordó emberek számára is lehetővé teszi a mélyhallójárati készülék viselését - ha elég nagy átmérőjű a hallójárata a kritikus pontokon. A mintavételnél egy sablont használnak a mérethelyesség megállapítására, így már az elején kiderül, van-e mód a legyártására. Nálam határeset volt - de nekem a legkisebb van, és még az eggyel nagyobb sem túl nagy. 

A készülék háza lézer-technológiával készül, matt felszínnel, így jó tapadással pontosan követi a hallójárat útját. Későbbi illesztékcserénél ~100.000 Ft körüli összeggel kell számolni a kettőre, ezért mindenképpen érdemes a próbahordási idő (30 nap) alatt cseréltetni, ha valami nem stimmel vele. A mintát pedig érdemes rágózás közben levenni. A garancia két évig érvényes, ha valamit javítani kell majd, azt sem támogatja a TB...

Azért hozzá kell tenni, hogy ez a ház sem olyan, mint a régebbiek, sokkal masszívabb darab azoknál. Az ajtónak is komoly beágyazott zsanérja van, nehezen fordul, ellentétben a Prisma CIC állandóan kieső, töredező ajtajával.

A készülékhez kérhető távirányító is (~80000 Ft), amely a fülhöz közel tartva leolvassa az elemek állapotát, mutatja az aktuális programot (3-at lehet beállítani) és a hangerőt - utóbbi kettőt lehet a távirányítóval vezérelni.

A méretkorlátozások miatt kompromisszumokkal is szembesülni kell, a mélyhallójárati készülékeken maximum egy kis (feláras) programváltó gomb fér el, hangerőszabályzó (feláras) nem - sőt az én esetemben még a belső rádiós hangerőszabályzót sem tették bele - feltételezhetően azért, hogy elférjen a többi alkatrész, és nem azért, mert a német gyártó hanyag volt, és kifelejtette. :)

Programváltót viszont nem kértem bele, de azt meg beletették - utólag azt mondom, hogy jó, hogy így történt, mert aktívan használom. A hangerőszabályzással nekem az a tapasztalatom, hogy amikor lehetett (több készülékkel ezelőtt), akkor mindig a maximumra toltam, ami nem szerencsés, így esetemben jobb, hogy nincs ilyen lehetőségem. És így megúsztam a távirányító költségét is, amire utólag azt mondom, felesleges lett volna, mivel zsebben úgysem használható.

A készülékem rekordidő alatt készült el, kevesebb mint 2 hét múlva mehettem érte, ekkor történt az első beállítás. Aki használt már többcsatornás digitális hallókészüléket, annak ismerős lehet a folyamat - a készülékbe bekötnek egy csatlakozót, és a számítógép képernyőjén látható, felfordított hallásgörbe-alakú grafikonon lehet a pontokat tologatni, frekvenciánként (kb. mint egy equalizer). Itt lép be a képbe a jelentős eltérés a 6 és a 16 csatornás készülék között. Felhasználói szempontból ez azt jelenti, hogy az említett hangosítási grafikont 6 vagy 16 helyen lehet "tologatni". Ha egy ilyen pontot fel-le mozgatunk, akkor az magával húzza a szomszédos pontokkal összekötő vonalszakaszokat is. Ha a teljes frekvenciatartomány csak 6 részre van felosztva, akkor sokkal "darabosabban" lehet beállítani, mint a 16 részre felosztott grafikon esetében. 

A hallókészülék beállítóprogramja alaphelyzetben az előzetes hallásvizsgálat már betáplált adatainak megfelelő grafikonnal indít (ezt a vizsgálati eredményt a gyártó is megkapta). Az ember feltételezné, hogy a cél az, hogy a hallásgörbét a frekvenciánkénti hangosítással "kiegyenesítsük", és így automatikusan kapunk egy tökéletes hallást - de azért nem teljesen erről van szó, mert vannak egyéb feltételek, korlátok is. Az egyik korlát, ami a Siemens egyik fő újítását is jelenti, a besípolással kapcsolatos.

A készülék az audiológus számítógépről indított kérésére csipogó hangok sorozatával feltérképezi a fül akusztikai jellemzőit (ez kb. 10 másodpercig tart, nem kellemetlen) és meghúz egy felső beállítási határt a grafikonon, amit ha átlépünk, akkor a gerjedés elleni védelem nem garantált, magyarán könnyen besípol. Célszerű ezt a feltérképezési folyamatot a szélsőséges helyzetek imitálása közben futtatni, pl. nyitott szájnál, odatett telefonnal (utóbbit a telefonprogramnál volt hasznos).

A beállítási határvonal eléggé cakkos tud lenni, ezért a pontos beállításnál jelentős szerepe van annak, hogy a készülék 6 vagy 16 csatornás. Előfordulhat, hogy ahol állítani lehet a grafikont, ott feljebb van a határ, mint közvetlenül mellette, és 6 csatornás készülék esetén a határ vonala "belevág" a hangosítási grafikon vonalába (= sípolás), ezért kénytelenek vagyunk az egész hangosítási vonalat lejjebb húzni (= halkabb készülék). 16 csatornás készüléknél a hangosítási grafikont sokkal "cakkosabbra" lehet húzni, így jobban követheti a beállítási határvonalat, nagyobb teljesítményt kihozva a készülékből.

A beállítás teljes folyamata a következő: hallásgörbe szerinti alapbeállításokkal indítunk, és ez alapján az alap általános program kerül az első helyre, a másik kettőt ki lehet választani (nekem telefon és TV/színház). A 2. és a 3. programot a gép állítja be az általános alapján. Telefon esetén ez a jellemző beszédfrekvenciák kizárólagos hangosítását és erős szűrést jelent, míg a TV/színház mindenféle szűréstől mentesen hangosít. Az általános beállításnál szűrők is be vannak kapcsolva, de nincs annyira leszabályozva a beszédre, mint a telefonos program.

Az alapbeállítás után jön először felhangosítottuk a sípolási határig, majd jött a finomhangolás; ez elég hosszadalmas folyamat, és a tapasztalatok alapján érdemes többször is visszamenni. Ezt segíti a készülék belső naplója, amit elemezve rengeteg, az utólagos finomhangolást segítő információhoz jutunk. Úgy, ahogy ez a XXI század elején el is várható. A magam részéről csak azt sajnálom, hogy ezt a vezérlőprogramot a hozzávaló hardverrel együtt nem tudom hazavinni. :) 

Néhány további hasznos funkció és eszköz:

- Késleltetett bekapcsolás; az elemajtó becsukása után nem kapcsol be azonnal, ha ezt szeretnénk, megkímélve környezetünket a kezdeti füttykoncerttől.

- Hangjelzés lemerülésnél; az előző készülékemnél hajlamos voltam az elemet addig benn hagyni, amíg teljesen le nem merült, gyakran egy napot is benn hagyva már csökkent teljesítménnyel. Csak a visszakérdezéseim nagy számából tűnt fel, hogy már cserélni kéne. Ez a funkció elvileg időben szól, a hang ereje és frekvenciája a számítógépes programból állítható. A készülék nagy teljesítménye miatt azonban sokkal előbb érezhető, hogy már cserélni kellene az elemet, ezért én nem szoktam mindig megvárni a jelzést.

- A programválasztó gomb hosszabb nyomva tartásával a készülék ki- és bekapcsolható.

- Jár hozzá egy "hangszóró-védő-háló-kicsavarozó", erre azt hiszem, otthon nem nagyon lesz szükség, hacsak nem tartunk magunknál tartalékot.

- Kaptam hozzá egy hajlékony műanyag tűt, amivel a szellőzőfuratot lehet kitisztítani, áttolva rajta ezt az izét - ezt sem szívesen teszem, az előző készüléknél ezt nem volt szabad, itt is félek, hogy megsértem belül.

És most a hordási tapasztalatokról. 

Az elején mellbevágó volt a rengeteg új hang. Most már megszoktam, akkor tudom csak, hogy milyen rosszul hallottam, hogyha visszaveszem a régi készüléket - lelombozó élmény. A programválasztási szokásaim az idők folyamán változtak, most már megállapodott: szerintem az univerzális beállításra - főleg az első helyen - nincs szükség, folyamatosan a szűrés nélküli natúr programot használom. Mivel itt a telefonra sem sípol be, ezért csak ritkán kapcsolom át a 2. telefonprogramra - ezt inkább zajos helyen beszélgetésre használom. Egy-két héten belül megyek vissza állításra, valószínűleg töröltetem az 1. univerzális programot, a 3. natúr mód az 1. helyére kerül, a 2. marad a telefon, és megnézem, mi a többi választható program a 3. helyre.

Természetesen, sokkal jobban hallok vele. Az első napokban, amíg meg nem szoktam azt, ami a jól hallóknak természetes, voltak egészen szürreális élményeim, amikor mindig rá kellett kérdeznem, hogy "és ez mi volt?".

A kertben dolgoztam hátul, és furcsa, reszelős hangot hallottam egészen közelről - először el sem tudtam képzelni, mi az. A kutyák ettek elöl, kb. 25 méterre, a garázson és a fákon túl, és közben lökdösték a betonon a fémtálakat az orrukkal.

Amikor a télikörte-fáról egy jól megtermett gyümölcs esett a garázs bitumenes hullámlemez tetejére, azt hittem, petárdát lőttek ki valahol.

Hallom a ház végében, ha a túloldalon az utcán elgördül egy kocsi, és megáll a kapunk előtt. A kavics csikorgását a kereke alatt, a motorhangon át.

Nyaraláskor 45 percet hallgattam egy fuvolás játékát.

Hallom, ha a macskánk leugrik valahonnan a házban, szalad a lépcsőn, hallom ha nyávog, és feltűnt, hogy állandóan, mindig, mindenért nyávog.

Hallom a kutyáink "nevetését", ha játszanak. Hallom a sok háznyival odébb lakó kutyák ugatását, a vonat hangját, az autókat a távolabbi betonúton, és a város moraját a távolból.

A kocsival földúton haladva hallom a karosszéria nyiszogását, a felcsapódó kavicsok csattanását, és megszűnt az az érzésem, hogy egy jól összerakott kocsink van. :)

Nyikorog a meztelen talpam a laminált padlón. Másét is hallom, ha jön mögöttem.

A TV-t/rádiót viszont továbbra is csak akkor értem, ha jól artikuláltan beszélnek - ez inkább beszédértés kérdése. Normál beszélgetésnél, ha odafigyelek, általában értem is, hogy mit mondanak, akkor is, ha nem nézek oda - de tudatosan figyelnem kell, ezt még tanulom. Nehéz ezt az érzést forintosítani, persze, hogy nagyon drága készülék. De bármikor felveszem a régit, tudom, hogy újra megvenném, mert nem tudok nélküle élni, dolgozni.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztelek.blog.hu/api/trackback/id/tr721303067

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Digitális Hallókészülék 2010.01.22. 11:57:21

Témához kapcsolódó érdekes írás. Ajánlom figyelmedbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása