Tesztelek

Tudatos eszközhasználó emberek (homo utilitius practicus) naplója plusz egy nagy adag DIY és ami még belefér.

Friss topikok

  • GingirLy: Beszerezhetőek Moleskine noteszek itt is: www.renome.hu/hataridonaplo/ (2016.02.01. 14:15) Moleskine noteszek
  • Emene: @Sardaukar: Ennek szívből örülök! :D Már régóta tudom, hogy kinek mit szeretnék venni, csak időm... (2009.12.18. 13:36) Kinzo 44P3150 dekopírfűrész
  • phaidros: @lunanyuszi: az akkori trend szlogenje szerint "csak a halott indián a jó indián!" Hát így. Amúgy... (2009.09.06. 19:31) Bosch GBM 450 RE
  • Sardaukar: Nekem Voda-s szappan van, az eleve hosszabbítódrótos. Érdekes módon ahol a telefonom nem jó (pl. s... (2009.09.02. 09:36) Web 'n' Walk Stick

Kinzo 44P3150 dekopírfűrész

2009.08.24. 07:00 - Sardaukar

Címkék: szerszámgép kinzo dekopírfűrész

Ez volt a második szerszámgépem, az új házba költözéskor, kutyaház-gyártáshoz szereztem be, ha jól emlékszem, kemény 7000, akkor még valamivel többet érő forintért. Utóbb azt gondolom, nem volt jó ötlet - egy körfűrész sokkal használhatóbb lett volna nút-féderes vékony pallók vágására (körfűrészem sajnos jelen cikk írásakor sincs még, de érik).

Abban az időben még nem írták ki az áruházakban, hogy a Kinzo szerszámok csak háztartási, házi célokra használhatók, garanciát is csak így adnak rá (gyakorlatilag kukába szórva ezzel a marketingre költött pénzt). Vonzott tetszetős, tulajdonképpen eléggé igényes, dizájnos sárga-szürke külseje, és a hiperszuper, külön kapcsolható LÉZER.

Utóbbinak értelméről és pontosságáról annyit, hogy jelenleg körvágáshoz szoktam bekapcsolni :o) . Ha egyenesen akarok haladni, tökéletesen elég, ha azt nézem, merre megy a kés, a lézere szó szerint csak parasztvakításra jó.

A lézer kapcsolóján kívül még van rajta egy 6 fokozatú sebességállító, az előretartás 3 fokozatú forgókapcsolója, és az áram alá helyező gomb a rögzítőjével együtt. A talpa csavarok kilazítása után állítható, ha visszacsavarom, úgy marad. Végülis működik, lehet vele szögben megdöntve vágni, csak legyen hozzá valamilyen vezetősín is, meg türelem, ha állítgatni akarjuk.

A hátuljára csatlakoztathatunk egy porszívócsövet - ezt még nem próbáltam ki. Van neki csinos, színben hozzáillő, valóban praktikus tatyója is.

Azzal, hogy pontos, sőt egyenesen precíz szerszám lenne, semmiképpen nem vádolnám. Kétségtelenül nem mindegy, melyik munkához milyen fogazatú, hosszúságú fűrészt választom, milyen előtartásra, sebességre állítom. Nade a fűrészt, ha kiválasztottam, be is kell helyezni, és az eredménnyel kapcsolatban vannak kétségeim -  ugyanis máig nem jöttem rá, hogy mi lehet az eredeti, a gyártáskor kitalált módszer a fűrészlap beillesztésére, - ahogy sikerül berakni, az számomra eléggé hihetlennek tűnik - mármint, hogy tényleg így kell. De bizonyára jól teszem be, mert huzamosabb ideig tartó vágás után úgy beragad, hogy csak csavarhúzóval-kalapáccsal tudom kiütögetni belőle. A rögzítő maga gyakorlatilag egy görgő, ami a kallantyúját elengedve rászorul a penge oldalára. Ennyi. Semmi "bekattan és benn van" érzés. Eleinte előfordult, hogy a penge benne maradt a fában, később kitapasztaltam, hogy egy fogat is beengedek a zárszerkezetbe - azóta nem kell tartani a fábaszorulástól. Csak a tartóba szorulástól.

Nagyjából ennyi - lehet használni, és használom is. Az, hogy viszonylag nehéz vele precízen vágni, az betudható a kissé túl bonyolult, vagy talán éppen túl egyszerű rögzítőszerkezetnek, ami valószínűleg nem tartja kellően stabilan a pengét.

Low-budget létére meglehetősen jól összerakott, kellemes darabnak látszik, a kutyaház is elkészült azóta (lett amilyen lett :o) ), de nincs jó szájízem a géppel kapcsolatban.

Időközben a Kinzo ráerősített az akkus szerszámokra, s szép kollekciót vonultatott fel. Akár jók is lehetnek, azonban a garanciával kapcsolatos meglehetősen komolytalan hozzáállásuk miatt nem gondolkodom újabb gépük beszerzésén. Egy olyan gyártó, amely nem vállalja be, hogy termékei az esetleges nagyobb igénybevételt is gond nélkül kibírják, nem túl bizalomgerjesztő számomra, mint hobbifelhasználó számára sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://tesztelek.blog.hu/api/trackback/id/tr981303089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emene 2009.12.17. 16:14:18

Segítségeteket kérném! Mit kell egy nőnek figyelembe venni, ha nagyon jó, mégis olcsó dekopírfűrészt, esetleg körfűrészt akar az urának venni ajándékba?

Sardaukar 2009.12.18. 09:30:02

Szia Emene,

a saját személyes tapasztalataim alapján a nagyon jó és olcsó mindig jár együtt, bár lehet szerencsénk - persze az olcsóság is szubjektív. Próbálok konkrét választ is adni, csak előbb az általánosságok;

Nagyon fontos kérdés a szerszámnál, hogy mire kell, és jó-e arra, amire szeretnéd. Pl. én megvettem a Bosch PFZ500E rókafarkfűrészt, ami nem volt olcsó, és lehetett volna jobbat is (de drágábbat) találni arra, amire vettem; a terasz 10*10-es oszlopainak szabdalására. Pedig nem volt olcsó, és önmagában nem rossz, csak arra, amire használni akartam, épp hogy elég volt (többletmunkát okozott, idővesztességet, de megoldotta azért a feladatot).

A dekopírfűrész és a körfűrész nem ugyanarra van, viszont a dekopírok nem drágák általában, a jobbak sem (persze megint mihez képest). A körfűrészek viszont drágák (nekem az nincs még).

"Jóság": a körfűrésznél amit én nézek, a vágási mélység, általában 40 mm szokott lenni, amit én keveslek, 60-70 mm-es kell, ami viszont nem egy olcsó darab. Mind a körfűrésznél, mind a dekopírnál érdekes lehet, hogy mennyire könnyen és finoman lehet a talp szögét illetve a párhuzamosan tartó sínt állítani. Dekopírnál valamilyen, a fentinél kevésbé hagyományosabb rögzítőt választanék, pl. SBS.

Ha valami olcsó ezekből, akkor általában ezek az állítási, felfogatási lehetőségek nem kifinomultak, pl csavarkulcs kell hozzá, kevés fokozat, ilyenek. Emiatt mondom azt, hogy a jóság és az olcsóság nem jár együtt - itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy leég a motor erősebb terhelésnél, az egy másik kérdés.

"Mire kell" kérdés: a dekopírral tudsz kanyarodni, finoman vágni, viszont vastagabb lap vágásánál esetleg rázkódik - igaz, ezt jól rögzített munkadarabnál és jól beállított gépnél nem gond, a fenti kínzóeszközzel sem. :)

A körfűrésszel nem tudsz kanyarodni, az egyenes vágásra van, és szebben vág adott esetben (dekopírnál ez fűrészlap kérdése, érdemes minden munkához a megfelelőt megvenni).

A dekopír mindenképpen sokoldalúbb eszköz.

Ennyit az általánosságokról, most a konkrétumot. Mivel a hobbiszerszámnál azért pénzkérdés is szempont, én javasolnám, hogy nézd meg a Hyundai (Hunyadi :o) ) körfűrészt, vagy pedig vegyél egy igényesebb, márkásabb dekopírt (Skill, Bosch), hogy több örömet adjon a munkában. A Hyundai körfűrész 11000 Ft körül volt, amikor néztem, a dekopírokból ugyannannyiért már elég jót lehet kapni, de már 8000 körül is. A Boschnak van SBS rögzítésű dekopírja, azt csak be kell kattintani és a helyén van, ez nagyon kényelmes.

Ami engem illet, én valószínűleg Hitachi körfűrészt veszek, a Kinzo dekopír pedig marad, csak arra használom, amire való.

Remélem, tudtam segíteni.

Emene 2009.12.18. 10:33:30

@Sardaukar: Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Amint látom, szükség lesz mindkettőre... :) A férjem egy babaházat szeretne csinálni, és még kezdő barkácsként, nem rendelkezik semmilyen géppel, úgyhogy most jött el az idő, hogy elkezdjünk a beruházást. Nem szeretnék neki "noname" gépet venni, de eddig -megmagyarázhatatlan okból kifolyólag- ragaszkodtam a black & decker-hez, amit meg sem említettél. Tegyek le róla? :) Amint láttam, viszonylag jó árban van.

Sardaukar 2009.12.18. 11:03:23

Ismerem az érzést :) én is B&D-s voltam.

Feltűnt egy idő után, hogy szerelőnél, asztalosnál sosem látok B&D-t. Nekem az első gyorstokmányos fúróm egy narancs B&D. Elég kutyaütő módon bántam vele, lecsavarodott a tokmány rögzítőcsavarja olyan terhelésnél, amikor a fúrófej izzott és a körülötte lévő anyag ráolvadt - tényleg durva volt, meg én is, hogy szegényt ilyenbe belevittem.

Nagyon kényelmes használni (a gyorstokmány miatt), de egy idő után elgörbült a tengelye (még a fenti eset előtt, normál falfúrásos munkákkal).

A hosszúfúrófejes famunkához egyértelműen gyenge volt (asszem 550 W), és utána kapott utódot egy nagy Hyundai fúrókalapács és egy kicsi, de 900 W-os Hyundai fúró "személyében", amikkel elégedett vagyok, összesen egy komolyabb, extrázottabb SKIL vagy egy Bosch kézifúró áráért.

A fentiektől függetlenül, nem hiszem, hogy bármilyen, a méretezésének megfelelő hobbi munkára rossz lenne a B&D, ráadásul annak a márkának is vannak kategóriái, a márkásság kérdésköre akkor merül fel, amikor pl, mint a gonosz Jegenyeartúr, betont keverek szegény kézifúrómmal, vagy 25 éves betont olvasztok vele erre alkalmatlan fúrófejjel - azért nem erre valók, csak kibírják. :)

Én a B&D-ről azért mondtam le, mert ahhoz drága, hogy eldobjam (masszívnak kinéző 900W-os Hyundai fúró 5000-ért akciósan, na? :) ), viszont amióta házba költöztem, elkezdtem gyűjteni a szerszámokat, és hosszú távra gondolkodom, kényelmesben, megbízhatónak gondoltban - vagy eldobhatóban. De ahogy a Hyundai-kat elnézem, lehet hogy az eldobhatónak gondolt hosszú távú lesz, tényleg robosztus darabok. Bár dekopírt nem vennék belőle, a fúrókalapáccsal nem akarok finommunkát végezni, de azért a dekopír az legyen már precíziós, a Hyundai meg inkább olyan, mint a régi szovjet, magyar öntöttvas fúrógépek, és olajszagúak (konkrétan a fúrókalapácsból dől az olaj :) ).

Van egy másik szempont is, a B&D kínai, a Bosch itthon készül.

De ha el kell helyeznem a B&D-t, akkor mindenképp a fenti Kinzo fölé tenném, szóval szerintem nem jársz rosszul azzal sem. Azt nézd meg szerintem, hogy mennyire kényelmes használni.

Körfűrészből egyébként én nézegetem az olcsó asztalban lévőket, valahol láttam egyet 15 körül. Azért tetszik, mert a munkadarabot mozgatom, nem a fűrészt, és nagy az átmérőjük. Ha van hely, lehet hogy érdemes megfontolni azt, főleg babaháznál. Teraszoszlopnál az sem lett volna jó persze... sajnos a szerszámgyűjtést nem lehet abbahagyni, ha az ember rájön, hogy elsősorban a szerszámon múlik, hogy milyen munkát tud végezni. Mostanában már ritkán verek be fapapuccsal, könyvvel, húsvágó deszkával vagy klopfolóval szeget, inkább lemegyek a kalapácsért a pincébe. :o)

Sardaukar 2009.12.18. 11:15:05

Amúgy ha egyre gondolunk a babaházzal, akkor ahhoz nem igazán fog kelleni körfűrész szerintem. Viszont kis kézi nem elektromos fűrész kéne.

Emene 2009.12.18. 11:59:52

@Sardaukar: Legjobban talán a filagóriához tudnám hasonlítani, csak kicsiben.

Emene 2009.12.18. 12:58:25

@Sardaukar: Bocs, de csak most vettem észre, hogy írtál bővebben is. Igazából így, hogy már tudom, milyen lehetőségeim vannak, talán nehezebb lesz választani. Úgy gondolom, hogy ha nagyon mellényúlok, akkor elmondjuk majd, hogy van ilyenünk is, legfeljebb kitesszük a vitrinbe. :D Délután nyakamba veszem a várost és megpróbálok választani. Azt hiszem izgalmas túra elé nézek... :) Mégegyszer köszönöm a segítséget!!!

Sardaukar 2009.12.18. 13:02:12

@Emene: Egészen kedvet kaptam hozzá. :)

Olyan mint az üres parkoló, akkor sose tudom hova álljak. :)
Azért ha már tudod hogy szerszám, előnyben vagy hozzám képest az ajándékozást illetően. :S

Emene 2009.12.18. 13:36:26

@Sardaukar: Ennek szívből örülök! :D

Már régóta tudom, hogy kinek mit szeretnék venni, csak időm nem volt vásárolni! Nekem azért könnyű dolgom volt, ugyanis mindenki óvatosan, burkoltan jelezte, hogy mit is szeretne valójában, csak műszaki dolgokban nagyon nem vagyok otthon.


süti beállítások módosítása